Függöny méretvétel egyszerűen

Hogyan és mit mérjünk?

Függöny szélességének meghatározása

„A”

A függöny szélességének kiszámításakor mindig a karnis, vagy a függönysín szélességét vedd alapul. (Ne az ablak szélességét!) Rúdkarnis esetén a szélességet a díszítő elemek nélkül mérd.

A függöny valódi szélessége a karnis méretének minimum másfélszerese, maximum háromszorosa lesz, a választott ráncoló ráncsűrűségének megfelelően.

Függöny magasságának meghatározása

„E”

Vitrázspálca, vagy kávéházi karnis alkalmazásakor a függönytartó közvetlenül az ablaktáblát szegélyező fa, vagy műanyag keretre kerül. Figyelj az ablak nyithatóságának megőrzésére.

„B”  – földig érő függöny

magasságának, vagy hosszának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a földig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 5 cm-t.  (Így függönyünk “esése” szép lesz, s nem piszkolódik.)

„C” – párkányig érő függöny

magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a párkányig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 3 cm-t. (Így függönyünk “esése” szép lesz, s nem súrlódik.)

„D” – fűtőtestig érő függöny

magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a fűtőtestig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 3-10 cm-t. (Radiátor esetén elég 3 cm; konvektor esetén – tűzvédelmi szempontból – 8-10 cm-rel rövidebb függöny használata szükséges!)