Hogyan terítsünk ünnepre?

Az ünnepi asztalterítés titkos praktikái

A terített asztal a jóízű  evés-ivás, meghitt családi étkezések és a kedélyes baráti beszélgetések fontos középpontja. Díszbe öltöztetett ebédlő asztal mellett, ízléses tálalásban jobban esik az étel, és jobban élvezzük az együttléteket is.

A jól megválasztott étkészlet mellett az apró részletek adják a kellemes hangulatot, amelynek megteremtéséhez néhány egyszerű, ám látványos ötlettel kedveskedünk látogatóinknak.

 

 

Szívmelengető színek:

A színek nem csupán hangulatunkra, kedélyünkre hatnak, de igen kézzel fogható módon a hőérzetünket is befolyásolják. A hideg színektől akár fázhatunk is, a meleg tónusoktól barátságosabbnak, marasztalóbbnak, néhány fokkal melegebbnek érezzük környezetünket. Aki derűt, optimizmust, energiát szeretne nyerni otthona falai között, vagy sötétnek, hidegnek érzi nappaliját, ebédlőjét, válasszon melengető, napfényes árnyalatokat. Télen nem árt melegebbre hangolni otthonunkat.

 

Egyszerű, látványos hangulatváltás:

A fény hiányán, a kedvezőtlen tájoláson sokat javíthatunk, ha a színskála meleg – narancsos, citromos, rózsaszínes, vöröses – tónusait részesítjük előnyben!

Ha szeretjük is a nyárias kék színt, lakásunk szépítése során jobb, ha csínján bánunk vele, különösen hideg sötét nappaliban, mert nagy felületeken úgy hat, mintha bekapcsoltuk volna a klímaberendezést.

 

Hangoljuk át könnyedén:

A legegyszerűbb és leghatásosabb megoldás, ha egyformán világos, de eltérő színeket használunk (különböző színek élénk árnyalatait: csupa pasztell – vagy csupa telt színt).

 

 

Játék az árnyalatokkal:

Különlegesen harmonikus az összhatás, ha kiegészítő színeket használunk. A három alapszín (sárga, kék, vörös) a kék kivételével meleg szín, tehát a “melengető” hatás eléréséhez a sárgát vagy a vöröset használjuk. Arra ügyeljünk, hogy ne a nyers alapszíneket alkalmazzuk, mert az összhatás túl erős lesz, hanem inkább tompább árnyalatokat: égővörös helyett narancsot, kénsárga helyett krémszínt. Tegyük melléjük kiegészítő párjukat: a sárgához a lilát, a vöröshöz a zöldet. A hideg színek tónusai közül inkább a sötétebb, szürkésebb árnyalatokat válasszuk, mert azok melegebbnek hatnak.

Ideális, ha a meleg színek világos pasztell árnyalatai – sárgásfehér, őszibarack, púderrózsa, halvány mályva – a nagy felületeken (falon, kárpiton, padlón) uralkodnak. A finom, világos és meleg színtengerben üde ellenpontként, gyönyörűen hat egy-egy hideg kék, zöld vagy lila váza, pohár, mécsestartó, vagy más apróság.

Mikor melyik elvet kövessük:

Az egyformán világos vagy a kiegészítő színek elve egyaránt jó, ha újonnan rendeztünk be egy lakást, vagy egy helyiséget. Ha viszont meglévő bútorzatunkon szeretnénk valamelyest változtatni, frissíteni, vagy új tárgyakat beilleszteni kedvelt környezetünkbe, akkor a kiegészítő színek elve kecsegtet a legnagyobb sikerrel, hiszen meglévő padlószőnyegünkhöz, vagy fali csempénkhez akarunk kicserélt, vagy felújított darabokat illeszteni.

Azok a csodás kiegészítők…

A kiegészítők nagyon fontosak, ha melegséget, hangulatot, jókedvet akarunk teremteni. Nemcsak színeik, hanem érdekes, játékos formáik is izgalmasabbá, kedvesebbé tesznek egy-egy zugot.

 

Abroszguru.hu a terítő webáruház

 

>>> Következő oldal <<<